Selvom flybilletterne bliver billigere og billigere, og flere og flere rejser længere og længere, vil vi alle gerne have et lille strejf af luksus over flyrejsen. Og hvad er mere luksus end at nyde et godt glas vin til maden eller at læne sig tilbage med en cognac til kaffen.
Men en række internationale luftfartsselskaber er hjemmehørende i islamiske lande, og her er alkohol som bekendt mere eller mindre bandlyst – særligt for rettroende muslimer.
Hele otte selskaber fra arabiske, mellemøstlige og nordafrikanske lande har afgange fra Københavns Lufthavn. Hvilke selskaber serverer alkohol og hvilke gør ikke?
Se listen her:
Air Cairo
Air Cairo er et egyptisk charterselskab, der flyver solhungrende danskere til Rødehavet. Der serveres ikke alkohol ombord, og det er i det hele taget sparsomt hvad der serveres overhovedet.
Jeg fløj med selskabet for et par år siden til Sharm el Sheikh, og her var der praktisk talt ingen grænser for hvad man kunne tage med af madpakker hjemmefra – eller medbringe af drikkevarer købt efter security-tjekket i lufthavnen. Derfor var det muligt at nyde en medbragt øl eller en lille flaske rødvin.
Emirates
Emirates er hjemmehørende i Dubai, hvor det kun er muligt at få udskænket alkohol på steder med særlig tilladelse. Det er i praksis kun på de hoteller og internationale restauranter, hvor gæsterne primært er udlændinge. Det er ikke muligt at købe alkohol i butikker.
Men hos Emirates er der ingen smalle steder – tværtimod. Selskabet markedsfører sig i høj grad på et vinkort, der betragtes som det bedste blandt luftfartsselskaber. I de sidste 10 år har Emirates opkøbt fine årgangsvine for over 500 millioner US$ i noget, som de betegner som en langsigtet investering. Det er med til at tiltrække passagerer til Business Class og First Class.
Egypt Air
Egypt Air er et andet egyptiske selskab her på listen, og her er mulighederne for at få udskænket alkohol ligeledes ikke-eksisterende. Rygtet siger, at det også her er okay, hvis man medbringer øl eller vin og indtager det diskret ombord, men det vides ikke med sikkerhed. Har du prøvet at flyve med Egypt Air? Så skriv gerne om dine oplevelser i kommentarfeltet.
Men alt andet lige er det temmelig underligt, at de egyptiske luftfartsselskaber er alkohol-restriktive, når man tænker på, hvor let tilgængeligt vin, øl og spiritus er i det egyptiske samfund.
Mahan Air
Mahan Air er Irans største privatejede luftfartsselskab, der har to ugentlige direkte forbindelser mellem København og Teheran.
Selskabet følger den iranske lovgivnings forbud mod alkohol. Det betragtes som “hudud” (en forbrydelse mod Gud) at drikke. Det betyder, at Mahan Air naturligvis heller ikke udskænker øl, vin og spiritus på deres flyvninger.
Pakistan International Airlines (PIA)
Det pakistanske luftfartsselskab har I flere år haft et blakket ry som et usikkert selskab med et dårligt produkt, som man helst skulle undgå. Spøgefulde sjæle læste forkortelsen PIA som ”Please Inform Allah”.
Men rent faktisk har selskabet ikke en overvældende dårlig statistik på sikkerheden – tværtimod. Så en af grundene til at fravælge Pakistan International Airlines skulle i stedet være den manglende udskænkning af alkohol. Det er absolut “no-go” på ruten fra København til Lahore og hovedstaden Islamabad.
Qatar Airways
Qatar udgør sammen med Emirates og Etihad the MiddelEast Big 3, der er hjemmehørende på den arabiske halvø, og som
stormer frem inden for den internationale luftfart.
Og her skal man ikke forsøge, at tvinge de kræsne rejsende op i en flyvende vandvogn. Så hos Qatar Airways finder du også alkoholiske drikkevarer ad libitum.
Royal Air Maroc
Marokkos nationale luftfartsselskab har ingen problemer med at servere alkohol til måltiderne og drinks til bagefter. Særligt vinudvalget er interessant, da det ikke kun rummer de traditionelle franske vine. Her har du også mulighed for at prøvesmage marokkanske rødvine.
Royal Jordanian
Flyrejsen fra København til Amman behøver heller ikke være tørlagt. Royal Jordanian serverer et bredt udvalg af vin og spiritus, samt jordanske og internationale øl.
Foto: Emirates, Egypt Air, Qatar Airways