Top 10: Verdens bedste flyselskaber 2019 – 2020

Hvilket flyselskab er verdens bedste?

Af Lars Milbæk

Det undersøger Skytrax en gang om året og der er tale om en særdeles omfattende og grundig brugerundersøgelse. Næsten 22 millioner rejsende fra mere end 100 lande er blevet spurgt over et periode på ni måneder.

Hver rejsende har valgt sit favorit flyselskab og har herefter bedømt selskabet på 50 forskellige punkter på en skala fra 1 til 5. Spørgsmålene er fordelt inden for kabineservice, booking- og lufthavnsservice samt selv produktet ombord.

Listen rummer hele seks asiatisk flyselskaber, hvilke næppe overrasker. Til gengæld overrasker det, at der kun er ét europæisk selskab blandt verdens 10 bedst bedømte.

 

10 Thai Airways

Foto: Thai Airways

Thai Airways er særledes godt kendt i det danske rejsemarked. Selskabet blev etableret tilbage i 1960 i samarbejde med SAS. I dag er det skandinaviske selskab dog ude af samarbejdet og Thai Airways er 100% ejet af den thailandske stat. Medlem af Star Alliance.


09 Lufthansa

Foto: Lufthansa

Lufthansa er eneste europæiske selskab på Skytrax’ top 10 over verdens bedste. Selskabet, der blev etableret i 1926 som Deutsche Luft Hansa Aktiengesellschaft, er Tysklands nationale flyselskab. Både det schweiziske SWIIS og det tyske Germanwings er ejet af Lufthansa, der er medlem af Star Alliance.


08 Qantas Airways

Foto: Qantas

Australske Qantas er, ud over at være det flyselskab i verden, hvis navn oftest bliver stavet forkert, kendt som verdens mest sikre flyselskab med en helt pletfri ulykkesstatistik. Etableret i 1919 som Queensland and Northern Territory Aerial Services og dermed verdens tredje ældste flyselskab. Medlem af oneworld alliancen.


07 Hainan Airlines

Foto: Hainan Airlines

Hainan Airlines, der lister sig ind på syvende pladsen over verdens bedste flyselskaber, er et relativt ubeskrevet blad i Danmark. Nærmeste by, hvor du kan se en Dreamliner fra det kinesiske selskab, er Berlin. Den tyske hovedstad er én af 51 destinationer i 28 lande. Er etableret i 1989 og de har deres eget loyalitetsprogram kaldet Fortune Wings Club, hvor det også er muligt at optjene points på en række ikke-kinesiske selskaber.


06 EVA Air

Foto: EVA Air

EVA Air er Taiwans næststørste flyselskab efter China Airlines med et flåde på næsten 60 fly. De 50 destinationer er primært placeret i Asien, Europa og Nordamerika. Har været medlem af Star Alliance siden 2013.


05 Emirates

Foto: Emirates

Emirates er ligesom Thai Airways særdeles godt kendt i Danmark selvom selskabet kun har befløjet ruten København – Dubai siden 2011. Kendskabet til Emirates tog et markant spring i 2015, da superjumboen Airbus A-380 blev indsat på ruten. Det betød blandt andet, at CPH måtte udvide den ene af de to startbaner samt bygge en special-gate i spidsen af finder C. Bonusprogrammet er Skywards.

Læs også Emirates’ Airbus A380’s turnaround i København


04 Cathay Pacific Airways

Foto: Cathay Pacific Airways

Cathay Pacific blev etableret tilbage i 1946 og er hjemmehørende i Hongkong. Selskabet har altid været kendt for et meget højt serviceniveau, hvilket altid har placeret det i toppen af listerne over verdens bedste flyselskaber. Selskabet er medlem af Oneworld-alliancen.


03 ANA All Nippon Airways

Foto: Airbus

Med ANA All Nippon Airways er vi nået til Japan og en placeringen som verdens tredje bedste flyselskab. ANA stammer tilbage fra 1952 og er Japans næststørste flyselskab. Den farverige Aloha-bemaling på A-380’eren på billedet er ikke standard, men er introduceret i forbindelse med åbningen af ruten mellem Tokyo og Honolulu på Hawaii. Medlem af Star Alliance.


02 Singapore Airlines

Foto: Singapore Airlines

Singapore Airlines er almindeligt kendt som verdens bedste flyselskab, så der er givetvis tale om marginaler, der har placeret dette legendariske flyselskab på anden plads på Skytrax’ liste. Selskabet stammer helt tilbage fra 1946, hvor bystaten Singapore var britisk koloni. Dengang hed det Malayan Airways Limited og første rute gik til Kuala Lumpur i Malaysia. Igen er der tale om et Star Alliance-selskab.


01 Qatar Airways

Foto: Qatar Airways

Så er vi nået til nummer 1 på Skytrax World Airline Awards. Det er det statsejede Qatar Airways, der blev etableret i 1993. Det er dermed et af de ekstremt hurtigt voksende flyselskaber, der er lokaliseret i Golf-regionen. Qatar Airways er vældigt godt kendt i Danmark, da lufthavnen i Doha er et populært knudepunkt for trafik til Sydøstasien og Australien. Qatar har deres eget bonusprogram, der hedder Qatar Airways Privilege Club.


Note:
Denne top 10 er Skytrax’ brugerundersøgelse og liste for 2019. Grundet corona er World Airline Awards aflyst i 2020 og gennemføres næste gang i 2021.