ZEROe er Airbus’ kur mod flyskam

Airbus ZEROe

Airbus har præsenteret tre idéer til verdens første nul-emissionsfly, der kan sættes i drift allerede i 2035, hvis projekterne altså føres ud i livet. Alle idéer bygger på brint som primær energikilde.

Af Lars Milbæk

Normalt har spådomme om fremtidens fly været et spørgsmål om hastighed, distance og størrelse. ”I 2050 kan man flyve jorden rundt på syv minutter i fly med spa og minigolf” og andre profetier i den stil. Men klimakrisen og de rejsendes fokus på alternative transportformer har vendt flyfabrikkernes blik i en meget mere bæredygtig retning. Der, hvor miljøbelastningen skal bringes ned på et absolut minimum.

Airbus er overbevist om, at brugen af brint sammen med syntetiske brændstoffer og som primær energikilde for kommercielle fly,  har et potentiale til at reducere flyenes klimapåvirkning betydeligt.

ZEROe

Under det fælles konceptnavn ZEROe har flyfabrikken udtænkt hele tre forskellige klimaneutrale nul-emissionsfly:

Et jetfly (turbofan) med plads til mellem 120 og 200 passagerer og med en rækkevidde på mere end 3.750 km. Flyet er beregnet til oversøiske strækninger. I princippet er der tale om et almindeligt jetfly, hvor motorerne er drevet af brint i stedet for jetbrændstof.

Det andet nul-emissionsfly er et propelfly (turboprop), hvor motorerne er modificerede gas-turbiner, der drives af brint. Med en rækkevidde på mere end 1.800 km. sigter flyet efter kortdistanceruterne.

Airbus ZEROe

Det fly, der stikker mest af i forhold til kendte passagerfly er et “blended-wing body” design. Igen er der tale om en jetflytype med plads op til 200 passagerer. Det er et design, hvor vinger og flykrop smelter sammen til en helhed, som det kendes fra flere moderne jagerfly.

Airbus ZEROe

Koncepterne vil hjælpe Airbus med at udforske og udvikle designs af verdens første klimaneutrale, nul-emission passagerfly. Men overgangen til brint, som den primære energikilde for disse konceptfly, vil kræve en målrettet indsats fra hele luftfartsbranchen.

Kilde og fotos: Airbus