
Klokken er 12.03. Efter små 7 timers flyvning sætter Emirates’ Airbus A380 sine 22 hjul, 394 tons og 615 passagerer ned på bane 22L’s asfalt i Københavns Lufthavn.
Foto og tekst: Lars Milbæk
Landingen foregår ganske let og elegant, hvilket virker naturstridigt. Flyet er jo enormt.
Det er endnu en ankomst her i vintersæsonen, hvor EK151 fra Dubai er fyldt til sidste sæde. Og det er startskuddet til det helt faste program på to timer, der er flyets “turnaround” i København. Et program, hvor der ikke er plads til de store afvigelser, hvis afgangstidspunktet kl. 14.20 retur til Dubai skal overholdes.
Ankommet til København
Efter ganske få minutters taxiing er A380’eren inde ved gate C39. Det er den eneste gate i Kastrup, der har plads og faciliteter til verdens største passagerfly. Her kan af- og påstigning ske via gangbroer – de såkaldte jet bridges – i to plan til hver sin “etage” på flyet.
Det betyder, at tømningen af en A380 ikke tager længere tid end det tager på de mere konventionelle flytyper som for eksempel Airbus A340 og Boeing 777. Nærmere tværtimod.
Alt imens flyet bliver tømt, kører bilerne fra caterteringen frem på plads, og de er nu klar til, at trolleyerne med flymaden kan trilles ombord. Det sker ligeledes i to plan.
Rengøringspersonalet er også på plads helt fremme i gaten, hvor de lidt utålmodigt står i deres gule jakker og joker med hinanden, inden de får grønt lys på at gå ombord.
Efter de sidste passager er gået fra borde, er det piloternes og kabinepersonalets tur til at forlade flyet. De har udsigt til en hotelovernatning i hovedstaden.
Få minutter efter er rengøringen i fuld sving. Nu er der ingen smalltalk eller jokes. Derimod bliver der arbejdet hurtigt, rutineret og effektivt med at shine kabinen op, og gøre den klar til et nyt rykind af passagerer til Dubai.
Cockpittet gør klar til turen mod Dubai
Kaptajnen og styrmanden har nu indtaget deres respektive pladser i cockpittet, helt nonchalant, med hver sin kop kaffe fra Starbucks. Another day at the office. Et “kontor”, der er overraskende småt og trangt, særligt med tanke på, at det befinder sig i verdens største passagerfly. De er allerede i gang med at forberede turen tilbage til Dubai.
Før i tiden var piloternes tasker fyldt med tunge manualer og et utal af formularer og skemaer, der skulle udfyldes. I dag er der mere tale om en programmering af flyet. Alle flyvningens data og parametre indtastes på de små keyboards, som de to pladser i cockpittet er udstyret med.
Emirates’ A380 er en international arbejdsplads. Kabinepersonalet repræsenterer en lang række nationaliteter (heriblandt rigtig mange skandinavere) og bemandingen i cockpittet er ingen undtagelse. På dagens flyvning fra København er kaptajnen fra Spanien og styrmanden fra Island.
“Go to gate”
Vi nærmer os 13.20 og der er en times tid til afgang. Tilbage i terminal 2 er check-in og bagage-drop lukket. Ankommer du først til lufthavnen nu, er det bare ærgerligt, Sunnyboy. Du kommer ikke med.
Ude ved gate C39 er passagererne begyndt at samle sig. Igen er afgangen, der nu hedder EK152, tæt på “fully booked”.
Der er et par ledige pladser på den meget attraktive Business Class. De bliver fyldt med to opgraderinger fra økonomi-klassen efter en strengt prioriteret liste. Du bliver ikke opgraderet hos Emirates med slesk tale og billig portvin. Det er noget, du skal have status eller bonuspoints til.
At boarde 615 passagerer er noget af en udfordring, og det kræver en gate ud over det sædvanlige. Og sådan en er C39, som du nok allerede har fornemmet.
Den er opdelt i fire parallelle spor, og på de mange skærme i gaten, kan du se hvornår og hvor, du skal boarde. Det hele forløber lige så smooth og overskueligt som morgenafgangen til Rønne.
På 20 minutter er flyet tæt på at være fyldt. Mens de sidste passagerer kæmper med at få deres lidt for store kabinekufferter placeret i de ellers rummelige overhead compartments, sidder de første allerede og udforsker det omfattende in-flight entertainment system. Her er blandt andet 2.000 film at vælge i mellem.
Boarding completed
Nu er er alle døre lukkede og forsvarligt låst, og alle jet bridges er trukket tilbage fra flyet. Traktoren, der skal skubbe flyet ud fra gaten, er på plads. Alt er klart til afgang.
Få minutter efter triller A380’eren ind for enden af banen, hvor den landede for et par timer siden. Besætningen i cockpittet får sit “cleared to take-off runway two-two left” fra kontroltårnet i Kastrup. Flyet sætter i gang og accelererer tungt. Da hastigheden passerer 275 km/t løfter næsen sig fra asfalten. Få sekunder efter er A380’eren i luften, og på vej mod Dubai.
I morgen er Emirates tilbage i København, og hele programmet gentager sig.
Lidt tekniske data om Airbus A380
- Længde: 73 m
- Højde: 24,1 m (som et syv-etagers hus)
- Spændvidde: 79,8 m
- Vingeareal: 845 m² (et gennemsnitligt dansk parcelhus er 139 m²)
- Tomvægt: 280 tons
- Maks. startvægt: 560 tons (svarende til 36 bybussers maksimale totalvægt)
- Motorer: 4 x Rolls-Royce Trent 900 (med en effekt svarende til 75.000 hestekræfter pr. styk)
- Passagerer: 555 – 840 afhængigt af konfiguration. På Dubai – København ruten er der plads til 557 passagerer på Economy og 58 på Business Class
- Pris: ca. 3 mia. kroner pr. styk, men du kan prutte om prisen ved køb af flere fly