Getty Center – kunst, arkitektur og bedste udsigt i LA

Getty Center er en arkitektonisk perle, der ligger højt med en fantastisk med udsigt til Santa Monica, Stillehavet og Beverly Hills. Bygningskomplekset og det omkransende haveanlæg er tegnet af den amerikanske arkitekt Richard Meier.

Tekst og foto Lars Milbæk

Da oliemagnaten Jean Paul Getty døde i 1976, efterlod han ikke kun en svimlende formue. Han efterlod også en betragtelig kunstsamling, der var samlet gennem et langt liv, som var gennemsyret af en passion for billedkunst, fotokunst, skulpturer og kunsthåndværk.

Det var denne samling, der blev udgangspunktet for The Getty Center og J. Paul Getty Museum, som åbnede i bydelen Brentwood tilbage i 1997. Udover kunstmuseet rummer The Getty Center også Getty Research Institute, der er en videnskabelig institution, og Getty Conservation Institute.

The Getty Museum

The Getty Museum blev etableret i 1954, og havde oprindeligt til huse i Gettys private hjem i Pacific Palisades. I starten af 70’erne blev huset udvidet med en decideret museumsfløj, der stod færdig et par år før Gettys død. Tilbygningen var en tro kopi af en italiensk villa, og hele komplekset, der fik navnet the Getty Villa, overgik efterfølgende til et museumsfond.

Men samlingen voksede fortsat, og pladsen blev for trang. Det banede i 1984 vejen for projekteringen af the Getty Center, og fem år efter kunne man påbegynde byggeriet.

Samlingen rummer tusindvis af kunstværker, hvor Vincent van Goghs Iriser og danske Christen Købkes Forum i Pompeji med Vesuv i baggrunden fremhæves blandt hovedværkerne.

Du kan se en lang række af kunstværkerne på The J. Paul Getty Museums hjemmeside.

Er Getty Center et besøg værd?

Uanset om du er til kunst eller ej, så er Getty Center er et must, der bare skal opleves. Og det skal ikke være feriebudgettet, der skal være undskyldningen for ikke at lægge turen forbi Brentwood. Der er gratis entré til The Getty Center, både til de permanente samlinger og de skiftende udstillinger. Det er kun parkeringen, der koster lidt.