Rejsen til Iran – fakta og realiteter

Iran er et fantastisk rejseland. Landet er smukt, kulturen er spændende og iranerne er utroligt gæstfrie og imødekommende.

Tekst og fotos: Lars Milbæk

Men fordommene om Iran står side om side i en lang kø. Det betyder, at mange er usikre, når de overvejer at sætte gang i rejseplanlægningen. Særligt velmenende formaninger fra familie og venner sender ofte Iran ned i skuffen med de lande, du aldrig får besøgt. Og det er synd.

Er det farligt at rejse til Iran?

Nej, det er ikke farligt at rejse til Iran. Det er heller ikke farligt at bevæge sig rundt i landet på egen hånd, så længe du ikke bevæger dig ind i grænseområderne til Irak i øst, og til Afghanistan og Pakistan i vest.

Der forekommer berigelseskriminalitet i Iran, men det begrænser sig primært til lommetyverier. Det skal du være opmærksom på, når du for eksempel besøger basarer.

Det danske udenrigsministerium har lavet en rejsevejledning til Iran, der løbende opdateres.

Er alkohol er fuldstændig bandlyst?

Fuldstændigt. Iran er “dry as a bone”. Du kan ikke købe alkohol nogen steder i Iran. Heller ikke på internationale hoteller eller restauranter, som det tilfældet visse andre muslimske lande.

Og det er forbudt at medbringe egne varer til landet. Hvis du alligevel forsøger, er der en risiko for at du bliver prikket ud til gennemlysning af din bagage ved ankomst.

Men når det er sagt, er alkohol ikke ukendt i Iran. Det forekommer dog kun inden for hjemmets fire vægge og ”ingen” ved hvor de våde varer på det sorte marked kommer fra. Rent faktisk anslår man, at omkring 200.000 iranere er deciderede alkoholikere.

Hvis du får tilbudt alkohol, skal du ubetinget afslå. Der vil ikke være den store forståelse fra myndighedernes side, hvis det bliver opdaget. Til gengæld vil du hurtigt stifte bekendtskab med alkoholfri øl med frugtsmag.

Skal alle kvinder i Iran være fuldstændigt tilslørede?

Nej, det skal de ikke. Dem, der tror, at alle iranske kvinder går i burka, er helt galt på den.

Som udgangspunkt må kun ansigt og hænder være synlige, og tøjet må ikke afsløre kroppens former og kurver. Efter revolutionen i 1979 skulle alt tøj desuden være sort.

Men disse retningslinjer er blødt kraftigt op siden årtusindeskiftet, og er i dag til rimelig fri og personlig fortolkning. Især i de større byer og i den sydlige del af landet.

Tørklædet kommer man ikke uden om. Det skal alle kvinder bære, og det gælder også turister fra det øjeblik, de forlader flyet. Den moderne iranske kvinde sætter håret op som en knold i nakken, og lader tørklædet hvile på knolden. Dermed er det meste af håret synligt.

Det er også meget normalt, at iranske kvinder bærer stramme jeans eller leggings under en kort nederdel. Overdelen sidder heller ikke så løst. Det kan sagtens være en kropsnær joggingtrøje.

De religiøse og konservative – og sædvanligvis ældre – kvinder bærer stadig den traditionelle heldækkende sorte chador (det betyder “telt” på farsi). Men det er ikke unormalt at se disse mere tildækkede kvinder gå side om side med kvinder i farverigt streetwear.

Er der regler for hvordan mænd skal være klædt?

Ja, det er der. Mænd skal være ført lange bukser og noget langærmet.

Det går ikke med shorts selvom det er varmt, men det er ikke ualmindeligt at se skjorteærmer rullet op, og kortærmede skjorter ses også.

Må mænd og kvinder give hinanden hånden i Iran?

Egentlig ikke, men igen er der undtagelser. Det er okay, hvis kvinden rækker hånden frem og tilkendegiver, at hun ikke har problemer med et håndtryk. Så er det bare at trykke løs.

Må man holde i hånd eller kysse offentligt?

I Iran har man det rigtig dårligt med kysseri eller kærtegn i det offentlige rum. Og er man ikke gift, er det helt ”no-go”.
Det betyder naturligvis også, at sex mellem ugifte er ulovligt og strafbart. Men det bliver mere og mere almindeligt, at unge par lever papirløst sammen. Homoseksualitet tolereres heller ikke. Men som alle andre steder i verden, er der også et homomiljø i Iran. Det er bare rigtig godt skjult.

Er det rigtigt, at man ikke kan bruge kreditkort i Iran?

Det er fuldstændigt korrekt.

Internationale kreditkort er underlagt de internationale sanktioner, der især rammer det iranske banksystem. Derfor skal du medbringe rigeligt med vestlig valuta (det sikreste er amerikanske dollars eller euro), som du så veksler lokalt ved ankomst. Medbringer du for lidt kontanter, er du på den.

Er internettet censureret?

Ja. Der er lang række udenlandske sider, hvor adgangen til serverne er spærret. Det er for eksempel Facebook og en del nyhedssider, hvor der kan forekomme anstødeligt indhold, der er modstrid med islamiske værdier. Derfor kan du ikke få adgang til Ekstrabladets eller BT’s hjemmesider, der som bekendt ikke har problemer med at vise bryster og baller.

Men der er også mange sider, hvor du har uhindret adgang. Det er eksempelvis Instagram, Skype, WhatsApp og Viber.

Men det betyder ikke, at Facebook er fuldstændig ukendt i Iran. Mange unge har FB-profiler, som de i stedet tilgår via virtuelle private netværk (VPN-forbindelser). Dem kan præstestyret ikke censurere.

Visum til Iran

Visum kan du enten søge hjemmefra på nettet eller købe ved ankomst, hvis det drejer sig om et turistvisum. Det er gyldigt i 30 dage og koster 75 euro. Husk at medbringe lige penge og en police på engelsk, så du kan bevise, at du har en gyldig rejseforsikring.

Udenrigsministeriet har på deres hjemmeside samlet oplysninger om Irans pas og visumkrav.

Hvis du skal til USA efter dit besøg i Iran, skal du en tur omkring den amerikanske ambassade og søge visum. Iran er blandt de lande, hvor et besøg (efter 1. Marts 2011) annullerer din ESTA-godkendelse.