Venice Beach – Californian Surfin’ & Street-art

Venice Beach er et skævt sammensurium af babes og badejern, flippere og hjemløse, skatere og surfere. Bag Stillehavet og den brede sandstrand ligger den ikoniske strandpromenade Ocean Front Walk, der rummer alle de farverige typer.

Tekst & fotos: Lars Milbæk

Promenaden i Venice Beach strækker sig over små tre kilometer, og er et hav af restauranter, barer og butikker. I aftentimerne er den fyldt med gøglere, musikanter og gadehandlere, der bidrager til en helt unik og lazy atmosfære.

Kyststrækningen syd for Santa Monica, der i daglig tale bare omtales som Venice, ligger cirka 25 km. fra downtown LA. Derfor er det nemt og hurtigt at komme ud og få sand mellem tæerne – både i egen bil og med offentlig transport.

Ocean Front Walk er den næstmest besøgte turistattraktion i Southern California med omkring 10 millioner besøgende om året.

 

Surfin’ & Skatebording’ California

Venice Beach er et klassisk surfers paradise. Her finder du ikke kun de hard-core typer, men også de helt grønne nybegyndere.

Bølgerne bryder over sandbund, så uanset hvor klodset du falder af brættet, er det stort set umuligt at komme galt afsted. Det betyder naturligvis også, at surfskolerne og udlejningsbutikker med surfboards ligger side om side med de mange restauranter og barer.

Venice Beach har også noget at byde på til de ”surfere”, der foretrækker tørt tøj og fire hårde gummihjul under fødderne.

Venice Beach Skate Plaza

Skaterområdet hedder Venice Beach Skate Plaza, og tiltrækker skateboardere på alle niveauer, lige fra den lokale rookie til den professionelle. Skateparken er en af ganske få i verden, der ligger direkte på en strand, og er med sikkerhed den største.

 

På det næsten 1.500 kvadratmeter store område finder den kræsne og krævende skater masser af udfordringer i form af bowls og snakerides, samt rails, steps og platforms i ”The Street Section”.

Grafitti og facademalerier er den farverige komponent i Venice Beach DNA’en. Der er ikke en kvadratmeter væg, der ikke er udsmykket på den ene eller anden måde.

Det mest spændende område med street-art er den gamle Venice Pavillion, hvis nøgne betonmure hurtigt tiltrak grafittimalerne. Stedet blev kendt som ”The Grafitti Pit”. Maleriet var ulovligt, men blev tolereret af politiet – og var elsket af de lokale.

I 1999 blev pavillionen revet ned. Men en del af væggene blev bevaret som et street-art monument over 25 års kunstneriske udfoldelser. I 2000 blev grafittien på ”The Pit” lovliggjort, og i dag er området kendt som “The Venice Public Art Walls”.

Silicon Beach

Venice Beach er ikke stedet, hvor du skal skue hunden på hårene. Den lidt lurvede, usoignerede og ældre flipper på promenaden kan snildt have flere dollars på bankbogen end du kan drømme om.

Og den unge skater i forvasket t-shirt, ternede shorts og sneakers kan være et wonderkid, der holder pause fra sit daglige arbejde på én af verdens førende tech-virksomheder. Firmaer som Facebook, YouTube og Google har åbnet afdelinger væk fra San Fransisco Bays ustadige vejr, for at slå sig ned under solen ved Santa Monica og Venice Beach.

I området, der også spøgefuldt kaldes Silicon Beach, har huse, lejligheder og forretningslejemål taget et prismæssigt kæmpespring opad. Og lur mig, om de ikke får endnu et hak, nu da metrolinjen mellem downtown Los Angeles og Santa Monica er blevet forlænget til Venice Beach.

Nu er det praktisk muligt at bo ved stranden og komme hurtigt på arbejde i byen.